Parketti – Ajaton ja Kestävä Valinta Kodin Lattioihin

Parketti on yksi suosituimmista lattiamateriaaleista Suomessa, ja se on ymmärrettävää. Parketti yhdistää kauniin ulkonäön, kestävyyden ja käytännöllisyyden, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan moniin koteihin. Jos harkitset parkettilattiaa tai olet juuri muuttanut uuteen kotiin ja mietit lattiamateriaaleja, tässä blogissa käymme läpi, miksi parketti on erinomainen vaihtoehto, miten sitä hoidetaan ja mitä eri parkettilajikkeita on tarjolla.

Miksi Valita Parketti?

1. Luonnonläheinen ja esteettinen ulkonäkö
Parketti on valmistettu aidosta puusta, mikä tuo luonnollisen ja lämpimän tunnelman kotiin. Se on myös saatavilla useissa eri väreissä ja puulajeissa, kuten tammessa, saarnissa ja vaahterassa, mikä antaa sinulle vapauden valita lattian sävyn ja kuvioinnin, joka sopii täydellisesti kotisi sisustukseen.

2. Kestävyys ja pitkäikäisyys
Parketti on tunnettu kestävyydestään. Oikein asennettuna ja huollettuna se voi kestää vuosikymmeniä, jopa sukupolvia. Erityisesti tammi- ja saarniparketit ovat erittäin kulutusta kestäviä ja sietävät hyvin arjen kovia olosuhteita, kuten lasten leikkejä ja lemmikkien kynsiä.

3. Helppohoitoinen
Parkettilattian hoito on yllättävän helppoa. Säännöllinen imurointi ja pölyjen pyyhkiminen riittävät yleensä pitämään lattian hyvässä kunnossa. Tarvittaessa parketti voidaan myös hioa ja lakata uudelleen, mikä palauttaa lattian alkuperäisen kauneuden ja lisää sen käyttöikää huomattavasti.

Eri Parkettilajikkeet

Parkettia on saatavana useina eri puulajeina ja rakenteina, jotka tarjoavat erilaisia etuja ja ulkonäköjä. Tässä muutama suosituin vaihtoehto:

1. Tammi Parketti
Tammi on yksi suosituimmista parkettimateriaaleista sen kovuuden ja kestävyytensä ansiosta. Tammiparketti on saatavana monissa eri sävyissä vaaleasta harmaaseen ja tummempaan ruskeaan. Se sopii hyvin niin moderniin kuin perinteiseenkin sisustustyyliin.

2. Saarni Parketti
Saarni on toinen suosittu vaihtoehto, joka on hieman kevyempi ja vaaleampi kuin tammi. Saarni tuo kotiin valoa ja ilmavuutta, ja sen kuviointi tekee lattian pinnasta eläväisen ja mielenkiintoisen.

3. Vaahtera Parketti
Vaahteraparketti on tunnettu kauniista ja hienovaraisesta puukuvioinnistaan. Se on myös kestävä valinta, joka kestää hyvin kulutusta ja sopii erinomaisesti tiloihin, joissa lattia joutuu kovalle käytölle.

Parketin Hoito ja Huolto

Parkettilattian hoitoon kannattaa panostaa, jotta lattia säilyy kauniina pitkään. Säännöllinen imurointi ja kostealla, hyvin puristetulla liinalla pyyhkiminen auttavat pitämään lattian puhtaana ja suojaavat sitä naarmuilta. Parketin hionta ja lakkaus ovat suositeltavia noin 10–15 vuoden välein, riippuen lattian kulutuksesta. Öljytyt parkettilattiat vaativat hieman enemmän huoltoa, mutta ne tarjoavat luonnollisen ja mattaisen pinnan, joka monen mielestä parantaa lattian ulkonäköä.

Parketin Asennus

Parketin asennus voi olla joko kelluva tai liimattu. Kelluva asennus on nopeampi ja yksinkertaisempi, ja se sopii hyvin esimerkiksi laminaatin korvaamiseen. Liimattu asennus on tukevampi ja hiljaisempi vaihtoehto, mutta vaatii tarkempaa työskentelyä ja ammattitaitoa.

Jos harkitset parketin asentamista itse, on tärkeää varmistaa, että lattia on tasainen ja kuiva ennen parketin asentamista. Ammattilaisen käyttäminen takaa kuitenkin aina parhaan lopputuloksen, ja ammattilainen osaa myös valita juuri sinun kotiisi sopivan asennustavan.

Yhteenveto

Parketti on ajaton ja tyylikäs valinta, joka tuo kodin lattioihin luonnollisen ja lämpimän tunnelman. Se on kestävä ja pitkäikäinen, ja sitä on saatavilla useissa eri puulajeissa ja sävyissä. Parkettilattian hoito on helppoa, ja sen uudistaminen onnistuu hionnan ja lakkauksen avulla. Oikein hoidettuna parketti säilyy kauniina vuosikymmeniä ja lisää kodin arvokkuutta sekä viihtyisyyttä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version